دبیرستان دخترانه غیردولتی مبتکران تبریز اداره آموزش و پرورش ناحیه 4 تبریز

خلاصه‌نویسی: یادگیری

یکی از کارهای بسیار مهمی که شما داوطلبان عزیز در طی مطالعه و آمادگی برای کنکور باید انجام دهید این است که از روش خلاصه‌برداری مطالب در زمان مطالعه بهره ببرید. همان‌طور که همه شما می‌دانید، خلاصه‌برداری، تأثیر بسیار زیادی بر میزان پیشرفت و یادگیری شما می‌گذارد. با اینکه بیشتر داوطلبان از اهمیت خلاصه‌برداری مطلع هستند، اما روش‌های خلاصه‌برداری و شیوه‌های صحیح آن را نمی‌‌دانند. به همین دلیل در این مقاله تصمیم داریم تا شما را با خلاصه‌نویسی، اهمیت آن و شیوه‌های صحیح این کار، بیشتر آشنا کنیم.

دانش‌آموزانی که در هنگام مطالعه تنها به خواندن مطلب می‌پردازند، نسبت به دانش‌آموزانی که در هنگام مطالعه، خلاصه‌برداری می‌کنند دارای بازده کمتری هستند و به همین علت، دانش‌آموز بمرور، علاقه خود را نسبت به مطالبی که می‌خواند از دست داده و نمی‌تواند به آن توجه کند؛ در نتیجه، مطالب به صورت فعالانه در ذهن وی پردازش نمی‌شود؛ به طور مثال، شما ناگهان متوجه می‌شوید که در صفحه 54 کتاب هستید، بی‌آنکه بدانید در همان صفحات گذشته، چه خوانده‌اید؛ انگار فقط آن‌ها را ورق زده‌اید؛ پس اگر هنگام مطالعه، خلاصه‌نویسی، مغز شما، حالت فعال‌تری دارد و سبب می‌شود که توجهتان به مطالب بیشتر شود و احتمال آنکه مطالب را طوری پردازش کنید که معنای شخصی برایتان داشته باشد، افزایش می‌یابد.

برای شما داوطلبان عزیز کنکوری و حتی دانش‌آموزانی که مشغول درس خواندن هستید، خلاصه‌نویسی به چهار دلیل پیشنهاد می‌شود: اول اینکه هنگام مطالعه در عمیق‌تر کردن یادگیری و دقیق‌خوانی مؤثر است. دوم آنکه حجم و زمان مرور کمتر شده و امکان مرورهای چندین باره را به شکلی سریع فراهم می‌کند. سوم آنکه اگر خلاصه‌نویسی به شیوه‌ای صحیح انجام گیرد، به هنگام مرور، کارایی بهتر و مؤثرتری در مقایسه با مطلب اصلی خواهد داشت، و چهارم آنکه، خلاصه‌نویسی، این امکان را فراهم می‌کند تا تمام مطالب و مباحث مرتبط با یک موضوع را که در کتاب درسی، جزوه، کتاب کمک آموزشی و هر منبع دیگری پراکنده است، در یک جا جمع‌آوری کرده و از پراکنده‌خوانی جلوگیری نموده و در وقت و زمان خود صرفه‌جویی کنید.

برای مطالعه ادامه مطلب فایل زیر را دانلود کنید.

منبع: پیک سنجش شماره 921

نظرات خوانندگان